Bygga Broar
Målet
Målet med Bygga broar är att främja en konstruktiv integrationsprocess, förebygga hedersrelaterat våld och förtryck samt öka barn och ungas känslor av inkludering, trygghet och delaktighet.
Målgruppen
Bygga broar vänder sig främst till pedagoger och chefer inom förskolan till årskurs 3 men kan med fördel även användas av andra professionella som möter barn, unga och familjer inom exempelvis asylboenden, elevhälsan, socialtjänst, hälso- och sjukvård, SFI och språkintroduktionen.
Modellen
Bygga broar vill medvetandegöra pedagoger och andra om barn och ungas situation genom att starta en processinriktad värdegrundsdialog om barnuppfostran, sexualitet, jämställdhet, demokrati, kön, makt och våld, olika norm- och värdesystem, makt och motstånd samt barn och ungas identitetsutveckling.
Utbildningen
Grundutbildning innefattar kunskapsförmedling, reflektionsövningar och ett bildmaterial. En utvärdering från Göteborgs universitet visar att utbildningen bidrar till ny kunskap och kompetens, en förändrad inställning till människor med annan kulturell bakgrund, ökad motivation och trygghet inför att föra samtal om känsliga teman samt att deltagarna har utvecklat sin förmåga att genomföra genuina dialoger som främjar reflektion och insikter om barnens situation.